Bij Lot is een uniek Amersfoorts restaurant in het Waterdorp in Vathorst. Het bevlogen bouwteam – waaronder Erixs creatief maatwerk, bouwbedrijf Van Bekkum, AG NOVA architecten en ByThimblelegden het fundament. Horeca-ondernemers Vincent de Vries en Bart Viestertrekkenhier samen op met zorggroep Careander. Inmiddels werken jonge talenten met een beperking in deze prachtige zaak. En die is zelfs zo mooi en goed dat het Amersfoortse publiek Bij Lot de Stadsbouwprijs 2022 gaf en de lokale VVD het restaurant bekroonde met de OndernemersAward.
De eerste plannen en ontwikkelingen voor deze locatie aan De Laak stammen al uit2011. Maar stuk voor stuk konden ze door de crisis de prullenbak in. Tot Ontwikkelingsbedrijf Vathorst (OBV) begin 2019 in Vincent de Vries – ook eigenaar van dimS en De Disselin Hooglanderveen – de nieuweroerganger vond.
Delfts blauw
Als de ontwerp- en bouwfase zijn afgerond, en het casco staat, schakelt Vincenttegelijkertijd Lieke Vingerhoed(ByThimble)en Erik van Dijk (Erixs creatief maatwerk) in voor het ontwerpen de realisatie van het interieur. Erik: “Vincent en ik gaan al heel wat jaren terug. Hij wilde de zekerheid dat het goed zou komen. En dat kwam het. Direct heb ik alle ideeën van Lieke en die van ons verwerkt in SketchUp. Het is een no-nonsens tekenprogramma waarin we snel in 3D kunnen laten zien hoe bijvoorbeeld een ruimte, een kast of een bar eruit gaan zien. AutoCAD-bouwtekeningen zijn 2D en nogal technisch. Opdrachtgevers kunnen daar soms lastig doorheen kijken. Wat de samenwerking extra leuk maakte, is dat Lieke in haar ontwerp de vervlogen tijden van de oude boerderij op deze plek met een dikke knipoog terugbracht in het interieur. Overal duikt Delfts blauw op, van de website en tegeltjes tot aan de menukaart. Eén van de blikvangers is een wand die volledig behangen is met echte serviesdelen in Oudhollandse stijl.”
‘Wat ons interieur extra leuk maakt, is dat veel historische elementen van de oude boerderij zijn hergebruikt, dat brengt oud en nieuw mooi bij elkaar en geeft een vertrouwde sfeer’ – Erik van Dijk
Kloppend hart
Bijzonder is het gebruik van eerlijke materialen. Het Douglashout waaruit de constructie van kolommen en dakspanten is gemaakt, komt terug in het topblad van de bar dat stijlvol is afgewisseld met een zwart eiken achterwandkast. De bar is het kloppend hart van Bij Lot. Erik: ”Het geheel moest worden ingemeten tussen de kolommen, zeg maar de steunpilaren. En dat was woekeren met de bewegingsruimte rondom, omdat daarlangs ook garderobe en toiletten en de technische ruimte worden bereikt. Dat moest wel ruimtelijk blijven voelen. Er waren veel wensen voor aan, op, achter en boven de bar, zoals een koffiehoek, een kassa, een gebaksvitrine, de (wijn)koeling, een tap- en spoelinstallatie, opberg- en aflegruimte en een hoog flessenrek. Alle werkroutines en de volgorde van dingen moest kloppen; daar hebben we met Vincent en zijn compagnon Bart behoorlijk aan lopen schaven.”
‘Ik wilde dat het interieur een zorgeloos verhaal zou worden, dus gunde ik Erixs de opdracht; ze hebben materialenkennis, een groot netwerk en gaan tot het uiterste. Ze zien alles en wisten wat deze locatie nodig had” – Vincent de Vries
Wauw-factor
Ondanks dat Bij Lot een fonkelnieuw gebouw werd, ademen zowel buiten als binnen de historie van de plek. Kijk je door je wimpers tussen de twee oude beuken door, dan lijkt het of de oude boerderij er nog staat. Erik: “Onze kracht schuilt in een enorme materialenkennis. Wat onze ogen zagen, hebben onze handen hier gemaakt: de tafels, de scheidingswanden, de speelhoek en de kastenwand. Maar ook de finale afwerking van kozijnen en de betimmeringen rond de bar en keuken. In een project als dit, ga je helemaal op. Toen de blauw geglazuurde keukentegels bleven roepen om een tegelzetter, hebben we dat uiteindelijk zelf maar gefikst. En het resultaat mag er zijn: de hoekjes en verschillende zithoogtes zorgen ervoor dat zowel de buurt, gezinnen, zakenmensen, recreanten als zzp’ers zich hier thuis voelen. Bitterballetje, biertje, lunch of diner, je parkeert voor de deur. Voor mij heeft Bij Lot op elk moment de wauw-factor.”
Het gebouw flirt in alles met de agrarische historie van deze plek. Volgens Vincent past De naam Bij Lot daar niet alleen goed bij; er zit ook een mooi verhaal aan vast. “Ooit stond aan de Hogesteeg een tolboom, waar je tol moest betalen om naar Nijkerk te gaan. Als je ‘tol’ omdraait krijg je ‘lot’. Op een gegeven moment belt een vriendin van Bart: op de plek waar jullie een zaak beginnen, heeft mijn opa gewoond, ik heb daar als klein kind altijd gespeeld. Wat bleek: deze kleindochter van de oorspronkelijke bewoners heet Lotte! Geloof jij in toeval?”
De weg naar Bij Lot:
Juni 2016: De naastgelegen boerderij brandde in deze periode af, net toen het bouwkundig onderzoek naar de boerderij op nummer 13 gedaan was. Het pand was niet op te knappen vanwege de slechte staat. Bovendien zat er asbest in, dus is ervoor gekozen om het pand met spoed te slopen. In die periode is het mooie ontwerp van architectenbureau AG NOVA ontstaan.
Oktober 2017: Bouwbedrijf Van Bekkum komt aan boord. Met openvizier is er ontwikkeld.
December 2018: In plaats vaneen werf werd het horeca met dagbesteding. Van Bekkum kwam met het idee om met De Postkamer in Nijkerk te praten over hoe zij dat invullen. Daar kwam Careander uit, want die organisatie faciliteert dat daar. Of ze dat ook in Waterdorp wilden doen? Dat wilden ze graag, maar zonder de horeca te exploiteren.
Maart 2019: Op zoek naar een maatschappelijk georiënteerde horecaondernemer. Vincent de Vries pakte dit op met compagnon Bart Viester.
September 2019:De start van de bouw van Bij Lot.
April 2020: De oplevering van Bij Lot.
3 juli 2020:Bij Lot opent haar deuren.